Gut microbiome modulation and gastrointestinal digestibility in vitro of polysaccharide-enriched extracts and seaweeds from Ulva rigida and Gracilaria fisheri
This study explored the gut health potential of the green seaweed Ulva rigida (SW-U) and the red seaweed Gracilaria fisheri (SW-G), as well as polysaccharide-enriched extracts (PF-U and PF-G, respectively). The polysaccharide-enriched extracts were not digestible by small intestinal enzymes, but the morphology of samples was changed. After 24 h in vitro fermentation, seaweeds and polysaccharide-enriched extracts significantly increased (p < 0.05) production of total short-chain fatty acids (SCFAs) (29.4–35.4 μmoL/mL) compared to the control (17.9 μmoL/mL). The G. fisheri showed more potential for improving gut health than U. rigida. Particularly, PF-G induced butyric acid production comparable to that of inulin control (5.4 and 6.9 μmoL/mL) and the highest production when compared with other substrates (1.8–3.3 μmoL/mL). While SW-G stimulated the growth of beneficial bacteria, including Roseburia and Faecalibacterium. These findings further demonstrate that seaweeds and their derived polysaccharides have the potential to be used as dietary supplements with gut health benefits.
การเปลี่ยนแปลงของจุลินทรีย์ในลำไส้และความสามารถในการย่อยของสาหร่ายผักกาดทะเล สาหร่ายผมนาง และสารสกัดน้ำตาลโมเลกุลใหญ่ของสาหร่ายงานวิจัยนี้ได้ศึกษาผลของการรับประทานสาหร่ายผักกาดทะเล Ulva rigida (SW-U) และสาหร่ายผมนาง Gracilaria fisheri (SW-G) รวมทั้งสารสกัดน้ำตาลโมเลกุลใหญ่ (โพลีแซคคาไรด์ PF-U และ PF-G) ในการปรับปรุงสุขภาพของจุลินทรีย์ในลำไส้ ผลการทดลองพบว่าทั้งสาหร่ายและสารสกัดจะช่วยเพิ่มกรดไขมันโมเลกุลเล็ก ซึ่ง G. fisheri จะมีประสิทธิภาพมากกว่า U. Rigida สำหรับสารสกัด PF-G ช่วยเพิ่มปริมาณกรดบิวทาริกได้ใกล้เคียงกับตัวควบคุม inulin ในขณะที่ SW-G ช่วยเพิ่มปริมาณจุลินทรีย์ชนิดดี เช่น Roseburia และ Faecalibacterium งานวิจัยนี้แสดงว่าสาหร่ายและสารสกัดน้ำตาลโมเลกุลใหญ่มีความสามารถที่จะพัฒนาเป็นอาหารเสริมสำหรับการปรับปรุงการทำงานของลำไส้ต่อไป
SDG 2. ยุติความหิวโหย บรรลุความมั่นคงทางอาหารและยกระดับโภชนาการ และส่งเสริมเกษตร กรรมที่ยั่งยืน
(End hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture)
2.3 เพิ่มผลิตภาพทางการเกษตรและรายได้ของผู้ผลิตอาหารรายเล็ก โดยเฉพาะผู้หญิง คนพื้นเมือง เกษตรแบบครอบครัว คนเลี้ยงปศุสัตว์ ชาวประมง ให้เพิ่มขึ้นเป็น 2 เท่า โดยรวมถึงการเข้าถึงที่ดินและทรัพยากรและปัจจัยนำเข้าในการผลิต ความรู้ บริการทางการเงิน ตลาด และโอกาสสำหรับการเพิ่มมูลค่าและการจ้างงานนอกฟาร์มอย่างปลอดภัยและเท่าเทียม ภายในปี 2573
2.a เพิ่มการลงทุนตลอดจนการยกระดับความร่วมมือระหว่างประเทศในเรื่องโครงสร้างพื้นฐานในชนบท การวิจัยเกษตรและการขยายการบริการ การพัฒนาเทคโนโลยี และการทำธนาคารยีนของพืชและสัตว์ เพื่อยกระดับขีดความสามารถในการผลิตสินค้าเกษตรในประเทศกำลังพัฒนา โดยเฉพาะอย่างยิ่งในประเทศพัฒนาน้อยที่สุด